Licente

Linux Mint este o colecţie de programe şi documente create de mii de persoane, echipe sau companii. Fiecare dintre aceste creaţii poate cădea sub incidenţa a diferiţi termeni de licenţiere. Politica noastră de licenţiere descrie procesul pe care îl urmăm în a determina ce software va fi inclus pe CD-ul de instalare Linux Mint.


Componente de software în Linux Mint

Miile de pachete software disponibile pentru Linux Mint sunt organizate în trei mari componente/categorii: main, restricted şi univers. Publicarea software-ului într-una dintre aceste componente/categorii se bazează pe consideraţia dacă respectivul software corespunde Filozofiei noastre de Software Liber şi pe nivelul de suport pe care îl putem asigura pentru aceea componentă.

Puteţi citi mai mult despre aceste componente aici. Această politică de licenţiere se adresează exclusiv programelor pe care le veţi găsi în componentele main şi restricted, componente care conţin soft pentru care se asigură suport integral de către echipa Linux Mint şi care trebuie să se supună în totalitate politicii de licenţiere adoptate de noi.

În componenta universe veţi găsi aproape orice soft imaginabil, sub o varietate impresionantă de licenţe… cu adevărat întregul univers software. Dacă instalaţi soft din componenta universe vă rugăm să dedicaţi timp pentru a controla termenii de licenţiere al softului, personal.

Tot softul din componentele Linux Mint main şi restricted trebuie să fie licenţiate astfel încât să fie compatibile cu politica noastră de licenţe. Există o mulţime de definiţii ale termenului „liber” şi „software liber” aşa că am inclus propriul nostru îndrumar, prezentat mai jos.


Termenii de licenţiere a componentei Linux Mint „main”

Toate aplicaţiile software incluse în componenţa Linux Mint main:
   • Trebuie să includă codul sursă. Componenta main are o cerinţă strictă, nenegociabilă ca orice aplicaţie software inclusă în cadrul ei să conţină integral codul sursă.
   • Trebuie să permită modificarea şi distribuirea copiilor modificate sub aceeaşi licenţă. A avea la dispoziţie numai codul sursă nu asigură aceeaşi libertate ca şi dreptul de a-l putea modifica. Fără posibilitatea de a modifica softul, comunitatea Linux Mint nu poate să asigure suport pentru acel soft, să repare disfuncţionalităţile softului, să-l traducă sau să-l îmbunătăţească.


Termenii de licenţiere pentru componentele Linux Mint „main” şi „restricted”

Toate aplicaţiile software din main şi restricted trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
   • Trebuie să permită redistribuirea. Dreptul de a vinde sau a distribui software-ul singur sau ca parte a unei distribuţii software agregate deoarece:
    - Dumneavoastră, utilizatorul, trebuie să fiţi capabil să redistribuiţi orice program primit de la Linux Mint sub orice formă fie cod sursă sau sub formă compilată.
    - În timp ce Linux Mint nu va cere taxe de licenţiere pentru această distribuţie, dumneavoastră veţi dori probabil să luaţi o taxă pentru scrierea CD-urilor sau să creaţi propria dumneavoastră versiune Linux Mint pe care să o vindeţi şi ar trebui să aveţi libertatea de a face aceste lucruri.
   • Trebuie să nu ceară plăţi pentru drepturile de autor sau orice altă taxă pentru redistribuire sau modificare. Este important să vă puteţi exersa drepturile asupra acestui fără a fi nevoiţi să plătiţi pentru acest privilegiu şi să puteţi da aceste drepturi altor persoane bazat pe aceleaşi premize.
   • Trebuie să permită aceste drepturi să fi distribuite împreună cu software-ul. Trebuie să aveţi aceleaşi drepturi asupra software-ului ca şi noi.
   • Trebuie să nu conţină influenţe discriminatorii împotriva persoanelor, grupurilor sau împotriva domeniilor de activitate. Licenţa software inclusă în Linux Mint nu poate avea influenţe discriminatorii împotriva nici unei persoane sau a nici unui grup şi nu poate să restricţioneze utilizatori în a folosi software-ul pentru un domeniu de activitate în particular – de exemplu pentru afaceri. Astfel nu vom redistribui software „gratuit pentru uz ne-comercial”.
   • Trebuie să nu fie distribuite sub o licenţă specifică Linux Mint. Drepturile acordate software-ului trebuie să nu depindă de faptul că programul respectiv este parte a sistemului Linux Mint. Deci, nu vom distribui software pentru care „Linux Mint” să aibă o anumită scutire de la regulă sau anumite drepturi şi nu vom include în Linux Mint propriul nostru software iar apoi să vă refuzăm dreptul de a-l redistribui.
   • Nu trebuie să contamineze alte licenţe software. Licenţa nu trebuie să nu pună restricţii asupra altor pachete software împreună cu care este distribuită. De exemplu, licenţa nu trebuie să insiste asupra faptului că celelalte programe distribuite pe acelaşi mediu să fie software liber.
   • Poate să ceară ca modificările aduse surselor să fie distribuite sub formă de patch-uri. În unele cazuri, autorii programelor doresc ca noi să distribuim programele scrise de ei şi modificările aduse acestor programe, atât timp cât acestea sunt distribuite separat, astfel încât utilizatorii să aibă întotdeauna o copie a codului original. Noi suntem mulţumiţi să respectăm aceste preferinţe. Totuşi, licenţa trebuie să permită explicit distribuţia de software format din codul sursă modificat.


Documentaţie, firmware şi drivere

Linux Mint conţine lucrări licenţiate şi cu drepturi de autor care nu sunt aplicaţii software. De exemplu, instalarea implicită Linux Mint include documentaţie, imagini, sunete, videoclipuri şi firmware. Comunitatea Linux Mint va face decizia includerii de astfel de lucrări de la caz la caz, asigurând că aceste lucrări nu restricţionează abilitatea noastră de a face Llinux Mint disponibil gratuit, iar Linux Mint va putea fi întotdeauna redistribuit.

Scopul componentei „restricted”
Echipa Linux Mint recunoaşte că mulţi utilizatori deţin hardware vital în calculatorul lor care are nevoie de drivere care sunt disponibile în mod curent doar în format binar. Îndemnăm ca toţi distribuitorii de hardware să insiste ca furnizorii de componente să furnizeze driverele cu sursele deschise, dar recunoaştem că în anumite cazuri driverele binare sunt unica soluţie ca hardware-ul să funcţioneze. Ca rezultat, Linux Mint include mai multe astfel de drivere pe CD şi în arhiva de programe, separate clar de restul de software, plasându-le pe acestea în componenta restricted.

Drivere-le binare sunt o alegere de slabă calitate, dacă este de unde alege. Fără codul sursă, Linux Mint nu poate să ofere suport acestui tip de software, noi doar îl punem la dispoziţia utilizatorilor care au nevoie pentru a rula software-ul liber, aflat în main. De asemenea, nu putem face ca driverele binare să fie disponibile pe alt tip de arhitectură (cum ar fi Mac sau IPAQ) dacă nu avem posibilitatea să portăm noi înşine codul sursă. Dacă hardware-ul dumneavoastră este suportat integral de drivere cu sursele deschise puteţi să înlăturaţi pur şi simplu componenta restricted, iar noi vă vom încuraja să faceţi acest lucru.

Software-ul instalat implicit
Atunci când instalaţi Linux Mint, veţi instala în mod normal un mediu desktop complet. Este de asemenea posibilă instalarea unui set minimal de pachete software (doar pentru a porni maşina) după care selectarea manuală a unui set de aplicaţii de instalat. Aceste instalări „personalizate” sunt de obicei favoritele administratorilor de sisteme, care preferă să păstreze doar software-ul de care au absolută nevoie pe server.

Toate aplicaţiile software instalate implicit sunt din categoria software liber. Adiţional, instalăm unele drivere hardware care sunt disponibile numai în format binar, dar aceste pachete sunt marcate clar în componenta „restricted”.

Linux Mint în sine reprezintă o colecţie vastă de programe şi documentaţie, toate obţinute prin contribuţia multor persoane, echipe şi companii. Fiecare dintre componentele existente pot veni sub licenţiere diferită. Această politică de licenţiere descrie procesul pe care îl urmăm în vederea deciziei ce programe vor veni implicit pe CD-ul cu Linux Mint.